F.A.Q.

Frequent Answered Questions oftewel vaak gestelde vragen.

Wat zijn EPS Parels

EPS-parels, ook wel bekend als geëxpandeerd polystyreenparels of piepschuimparels, zijn kleine bolletjes gemaakt van geëxpandeerd polystyreen (EPS), een lichtgewicht en isolerend materiaal. Deze parels worden vaak gebruikt voor isolatiedoeleinden in de bouwsector vanwege hun uitstekende thermische isolatie-eigenschappen.

Het proces van het maken van EPS-parels begint met het verwarmen van polystyreenkorrels, die vervolgens worden blootgesteld aan stoom. Onder invloed van de hitte en stoom zetten de korrels uit en vormen ze lichte bolletjes met gesloten cellenstructuur. Deze cellen zitten vol met lucht, wat de parels hun isolerende eigenschappen geeft.

Bij isolatie wordt het volgende proces gevolgd:

1. **Voorbereiding:** De EPS-parels worden in bulk aangeleverd. Deze parels zijn lichtgewicht, gemakkelijk te verplaatsen en te gebruiken.

2. **Installatie:** Om EPS-parels te gebruiken voor isolatie, worden ze vaak vermengd met een bindmiddel, meestal cement. Dit vormt een mengsel dat lijkt op lichtgewicht beton. Het mengsel wordt in de ruimtes gespoten waar isolatie nodig is. Dit kan tussen muren, daken, vloeren of andere bouwcomponenten zijn.

3. **Uitharding:** Nadat het mengsel van EPS-parels en bindmiddel is aangebracht, laat men het uitharden. Het bindmiddel hardt uit en hecht zich aan de parels, waardoor een stevige isolatielaag ontstaat.

4. **Isolerende werking:** De luchtcellen in de EPS-parels en de lichte structuur van het materiaal zorgen voor een effectieve thermische isolatie. Ze verminderen warmteoverdracht door convectie en geleiding, waardoor het gebouw in de zomer koeler blijft en in de winter warmer.

Voordelen van het gebruik van EPS-parels voor isolatie zijn onder andere:

– **Uitstekende isolerende eigenschappen:** EPS heeft een hoge thermische weerstand, wat betekent dat het warmteverlies door oppervlakken vermindert.

– **Lichtgewicht:** Dit maakt het eenvoudig te hanteren en vermindert de structurele belasting van het gebouw.

– **Eenvoudige installatie:** Het inspuiten van het mengsel van EPS-parels en bindmiddel in de gewenste ruimtes is relatief snel en gemakkelijk.

– **Veelzijdigheid:** EPS-parels kunnen worden gebruikt in verschillende delen van een gebouw, zoals muren, daken, vloeren en spouwmuren.

– **Geluidsisolatie:** Naast thermische isolatie biedt EPS ook enige geluidsisolatie.

Het is belangrijk op te merken dat hoewel EPS een effectieve isolatiemethode kan zijn, er ook aandacht moet worden besteed aan de duurzaamheid en de impact op het milieu, met name vanwege de productie en verwijdering van het materiaal.

Lees hier meer over EPS parels

Wat is PUR schuim isolatie

Polyurethaanschuim, kortweg gespoten purschuim, is een veelzijdig materiaal, dat dag in dag uit voor diverse doeleinden wordt gebruikt. Het ontstaat door de reactie van twee componenten: PMDI en polyol. Binnen enkele minuten nadat deze stoffen zijn samengevoegd, is het eindproduct (polyurethaanschuim) een feit. PUR-schuim heeft bijzonder goede isolerende eigenschappen en is in gespoten vorm naadloos aan te brengen in o.a. de kruipruimte, binnenzijde dak en/of binnenzijde gevels van woningen maar is ook zeer inzetbaar voor het isoleren van bedrijfshallen en veestallen etc. Tevens is het vochtafstotend en daardoor zeer geschikt om schimmel en rot tegen te gaan. Daarmee is gespoten purschuim een van de meest effectieve isolatiematerialen. Hierdoor besparen mensen elke maand op hun energierekening en is het lagere energieverbruik beter voor het klimaat.

Lees hier meer over PUR-isolatie

Hoe duurzaam isoleren?

Wilt u meer weten? Wij helpen u graag op weg!

× Hoe kan ik je helpen? Available from 08:30 to 18:00 Available on SundayMondayTuesdayWednesdayThursdayFridaySaturday